Un catalizator pentru digitalizarea României

Într-un context global în care tehnologia redefinește modelele economice și administrative, România are o nevoie concretă de accelerare a progresului digital. Lipsa semnificativă a competențelor digitale ale populației, combinată cu ritmuri inegale între sectorul privat și administrația publică, reprezintă azi principala provocare în domeniu.

Pentru a răspunde acestei nevoi de creștere accelerată, am lansat Edge Institute, un Think Tank format dintr-un grup independent de experți, uniți de viziunea comună de a crește productivitatea și competitivitatea economică a României și, implicit, calitatea vieții cetățenilor săi prin dezvoltare și evoluție digitală.

Facilitator al transformării digitale

Digitalizarea nu mai este doar o tendință, ci o componentă esențială a progresului economic și administrativ. Edge Institute își asumă rolul de facilitator al acestei transformări, reunind expertiză din mediul privat, academic și administrativ pentru a oferi soluții viabile și direcții strategice clare.

Misiunea institutului este de a sprijini tranziția digitală a României, astfel încât în următorul deceniu țara să atingă nivelul mediu al Uniunii Europene în “Decada Digitală”/DESI un program care măsoară anual gradul de digitalizare al statelor membre.

Digitalizarea trebuie să fie despre cetățeni, nu doar despre tehnologie

„Digitalizarea nu înseamnă doar tehnologie, ci soluții care simplifică interacțiunea cu administrația, sprijină antreprenoriatul și cresc nivelul de educație digitală. România are un potențial imens, dar fără o strategie coerentă și o implementare eficientă, decalajele se vor accentua. Digitalizarea trebuie să fie un instrument care simplifică viața cetățenilor, eficientizează relația cu statul și crește competitivitatea economică. Noi credem că, dacă goana după date este noua goană după aur, România are un avantaj unic în regiune: 25 de milioane de cetățeni, acasă sau în diaspora – un atu care ne poziționează peste orice altă națiune din zonă. Acest potențial ne oferă dreptul și responsabilitatea de a avea ambiții serioase pe termen lung. Astăzi ne dorim să urcăm din ultimele poziții în clasamentele Decadei Digitale, dar, cu o strategie clară și resurse bine direcționate, România poate aspira la un rol de lider în Europa Centrală și de Est în următorii 5-10 ani”

Robert Berza, Director Executiv Edge Institute

Lideri în tehnologie, economie și inovație, uniți pentru digitalizarea României

Board-ul Edge Institute reunește experți din diverse domenii, printre care:

  • Elisabeta Moraru, Country Director Google

  • Diana Stafie, fondator al FutureStation

  • Bogdan Axinia, Managing Director, eMAG Ventures

  • Cosmin Alexandru, fondator Teamology

  • Dragoș Stanca, antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100

  • Iulian Stanciu, Președinte executiv eMAG

  • Mihai Matei, CEO Essensys Software & Vicepreşedinte Concordia

  • Oleg Roibu, Group General Counsel, eMAG

  • Răzvan Rughiniș, profesor universitar la Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs

  • Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română

  • Victor Guzun, consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia

Acești profesioniști vor contribui la misiunea institutului de a accelera digitalizarea României, combinând expertiza din tehnologie, economie, banking și media.

Vezi mai multe articole Edge Institute

No posts found